Dalším přípravkem, který www může poskytnout úlevu těm, kteří trpí otoky břicha a meteorismem, je rostlinné dřevěné uhlí, vyrobené z vybraných přírodních dřev a podrobené zvláštnímu spalovacímu procesu.
Rostlinné uhlí snižuje otoky břicha tím, že „sekvestruje“ střevní plyny absorpcí na jeho povrchu a je obecně dobře snášeno.
Pro dosažení očekávaných přínosů by měl být užíván pravidelně, mimo jídlo.
Pokud se již léčíte jinými léky k léčbě konkrétních onemocnění, je nutné před zahájením jejich užívání konzultovat s lékařem, že nedochází k nepříznivým interakcím, protože rostlinné uhlí může snižovat vstřebávání mnoha léků a doplňky stravy.
Výběr potravin zařazovaných do každodenní stravy hraje rozhodující roli v prevenci aerofagie a otoku břicha a v mnoha případech je pouhá náprava nesprávných stravovacích návyků jedinou „terapií“ nutnou k odstranění většiny prožívaných příznaků. cítil výrazně lépe.
Které je třeba vzít v úvahu, je třeba připomenout, že komplexní sacharidy z těstovin, rýže a dalších obilovin jsou zdaleka nejsnáze stravitelnými sloučeninami (dokonce i těmi, kteří trpí dyspepsií nebo jinými funkčními a nefunkčními gastrointestinálními poruchami) a nejméně riziko vyvolání otoku břicha, říhání, nadýmání a plynatosti.
Co jíst při aerofagii
Samozřejmě za předpokladu, že je vaříte správně (tedy ani moc, ani málo), ochucujete jednoduchým způsobem a málo tuku, jezte přiměřené množství a samozřejmě nemáte intoleranci na lepek.
- Jiná situace je u pekařských výrobků na bázi kynutých obilovin, jako je chléb, pizza a focaccia, které mohou způsobit otoky břicha, pálení žáhy, mírnou nevolnost a křeče v důsledku přítomnosti kvasnic a jakýchkoli tučných pochutin (olej, sádlo atd.) a náplně (rajčata, cibule, olivy atd.).
Navozené nepohodlí může být ještě větší, pokud se konzumují produkty na bázi celých zrn a/nebo semen, které, protože obsahují mnoho nestravitelných vláken, způsobují větší střevní fermentaci.
Ovoce lze jíst zcela klidně
Ale snažte se omezit příjem těch, které jsou velmi sladké nebo které v každém případě podporují větší produkci střevních plynů, jako jsou rozinky, banány, meruňky, sušené švestky, fíky atd. Je také vhodné upřednostňovat ovoce mírně nezralé nebo alespoň nepříliš zralé, aby nedošlo k přetížení střeva fruktózou, která stimuluje fermentaci.
- Mezi zeleninou je naopak třeba věnovat pozornost především té bohatší na nerozpustnou vlákninu, která způsobuje větší fermentaci střevní bakteriální flórou,
- a té, která má tendenci podporovat tvorbu zapáchajících střevních plynů díky přítomnosti specifických prvky (zejména sloučeniny síry), jako je veškerá zelenina z čeledi Brassicaceae (zelí, růžičková kapusta, brokolice, květák, kapusta, tuřín atd.),
- cibule, šalotka, pórek, česnek a houby. Kategorie potravin, která by měla být prakticky zakázána, pokud trpíte otoky břicha a nadýmáním, jsou tedy luštěniny, a to z důvodů všem dobře známých.
Pokud jde o mléčné výrobky, problém „nadýmání“ musí vést k omezení spotřeby mléka (zejména plnotučného čerstvého mléka), které může způsobit značné střevní turbulence, stejně jako kyselost a pálení žáhy, křeče a průjem, pokud trpíte intolerancí laktózy (a stav extrémně častý u dospělých).
V tomto ohledu je třeba pamatovat především na to
Poruchy se obecně neprojevují při konzumaci stařených a nesmetanových sýrů, jogurtů a probiotických nápojů, které naopak mohou přispět ke zlepšení střevní činnosti a díky přítomnosti mléčných fermentů působí proti průjmu i zácpě.
- Věnovat pozornost tomu, co pijete, je také nezbytné, abyste se vyhnuli aerofagii, říhání a napětí v břiše.
Ze se nesmí pít sycené nápoje, zejména během jídla, a vyhýbat se jak těm bohatým na jednoduché cukry (které zvyšují střevní fermentaci), tak těm slazeným sladidly (zejména sorbitolem), které podporují hromadění střevního plynu. Neperlivá voda, lehký čaj, nálevy a bylinkové čaje jsou perfektní volbou, abyste se vyhnuli jakémukoli rušení.